Gratis energie van de zon

Een zonnepaneel zet de energie van de zon om in energie die u kan gebruiken in uw huis. Vanuit een zonnepaneel wordt er stroom gegenereerd. Deze wordt omgezet door een omvormer. Hierna kunt u deze energie gebruiken om bijvoorbeeld uw wasmachine te voorzien van stroom. En als u teveel stroom opwekt, dan kunt u deze stroom terug leveren volgens de saldering regeling.

Wat is salderen?

Wanneer een consument zelf duurzame energie opwekt via zonnepanelen, gebruikt hij niet altijd alle stroom die zijn panelen opwekken. De consument kan deze energie dan ‘terug leveren’ aan het net. Op de energierekening staat hoeveel energie hij geleverd heeft gekregen van zijn energieleverancier. Daarvan wordt de energie afgetrokken die hij heeft terug geleverd. Deze som heet salderen. Mede hierdoor is duurzame energie opwekken financieel aantrekkelijk.

De salderingsregeling van zonne-energie versobert vanaf 2020. Zijn zonnepanelen na die tijd nog wel rendabel?

Investeringszekerheid tot 2023

Na een motie van Liesbeth van Tongeren (GroenLinks), besloot de Tweede Kamer onlangs dat de salderingsregeling voor zonne-energie in ieder geval tot 2020 wordt behouden of zelfs verbeterd. Daarna komt er een overgangsregeling tot 2023. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft toegezegd dat de salderingsregeling niet verandert. Wat na 2020 met de regeling gebeurt, maakt hij in de loop van dit jaar bekend. Huishoudens en bedrijven met zonnepanelen krijgen de periode van het Energieakkoord, dus tot 2023, investeringszekerheid.

Is zonne-energie nu nog wel rendabel?

De kosten van zonne-energie dalen, het rendement neemt toe. Dat is dus nog steeds goed nieuws voor wie zonnepanelen wil aanschaffen. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt momenteel tussen de 5 en 10 jaar. Zonder salderen is de terugverdientijd 14 jaar. Daarnaast beloont de overheid de aanschaf van duurzame energie-oplossingen met subsidiemaatregelen met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Vermindering energiebelasting

Vanaf 2020 is het nog voordeliger om minder energie te verbruiken. Huishoudens die minder verbruiken zullen ook minder energiebelasting betalen.

En met de verhoogde vermindering van de energiebelasting zullen zonnepaneel houders veel geld besparen. Een gemiddeld huishouden met zonnepanelen koopt namelijk minder stroom in en zal hierdoor veel meer besparen.

Heeft u vragen of wilt u meer weten over zonnepanelen? Dan kunt u gerust contact met ons opnemen!